Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie of op een stedentrip gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Edinburgh op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Edinburgh vind je terug op de vele Edinburgh sites die je op het internet vindt. Persoonlijk vinden wij een goede reisgids onontbeerlijk als je een stedentrip maakt. Voor Edinburgh zijn er allerlei reisgidsen te koop, waarbij er sprake is van veel variatie in dikte, formaat en de hoeveelheid informatie die geboden wordt.

Douane & documenten

Om Schotland binnen te komen heb je een geldig paspoort nodig. Kinderen moeten een eigen paspoort hebben. Voor de invoer van sigaretten, dranken, parfums en andere artikelen gelden aparte regels. Het is verstandig om je identiteitsbewijs in Edinburgh op zak te houden voor het geval daar om gevraagd wordt.

Drinkwater

Het leidingwater in Edinburgh is van uitstekende kwaliteit en kan zonder enige problemen gedronken worden.

Drugs

Het invoeren, kopen, verkopen, bezitten en gebruiken van alle soorten drugs is in Schotland en de rest van Groot-Brittannië niet toegestaan. Wie wel drugs invoert die loopt de kans op een (lange) gevangenisstraf. Dit is afhankelijk van de categorie waar de betreffende opiaat in valt en de hoeveelheid drugs waar het om gaat. Persoonlijke omstandigheden kunnen meewegen in de bepaling van de strafmaat.

Elektriciteit

In Schotland is er sprake van 230/240 Volt wisselstroom. Nederlandse apparaten zullen probleemloos op het elektriciteitsnetwerk in Edinburgh werken. Wel is er sprake van een afwijkende stekker en stopcontact. Wie een Nederlandse stekker heeft die zal een adapter nodig hebben. Deze zijn onderdeel van de zogenaamde wereldstekkersets. Bij een aantal hotels kun je de adapters ook lenen. In enkele recent geopende hotels vind je soms ook een continentaal stopcontact.

Feestdagen

Een groot aantal feestdagen in Schotland zijn gelijk aan de feestdagen in Nederland. De nationale feestdagen in Schotland zijn:
1 januari – Nieuwjaarsdag
30 november – Saint Andrew’s Day
25 december – Kerstmis
26 december – Boxing day
De tweede maandag in maart is het Commonwealth day
De eerste maandag in mei is het Mei Bank Holiday

Nationale feestdagen in Schotland met een wisselende datum zijn Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaart en Pinksteren.

Tijdens nationale feestdagen in Schotland zullen zal een groot gedeelte van de winkels en openbare instellingen gesloten zijn.

Fooien

Een fooi van tien procent is gebruikelijk in restaurants. Het personeel leeft grotendeels van de fooien die gegeven worden. Ook taxichauffeurs rekenen op een fooi van 10%. Kamermeisjes geef je 50 pence tot 1 pond per dag. Kruiers geef je ongeveer een pond per koffer.

Geld

De officiële munteenheid van Engeland is de pond sterling (GBP – £). De waarde van de pond is niet gekoppeld aan de euro. Er zijn vooralsnog geen plannen in Schotland om mee te doen aan de euro. Er zijn in Edinburgh genoeg pinautomaten te vinden waar je Schotse ponden kunt pinnen. De Schotse ponden hebben een ander uiterlijk dan de Britse of Noord-Ierse ponden, maar zijn in heel Groot-Brittannië inwisselbaar.

Pinnen doe je met een bankpas (met Maestro) of creditcard. Bij geldopnames is er vrijwel altijd sprake van transactiekosten. Deze kunnen per bank of creditcard verschillend zijn.
Creditcards worden op grote schaal geaccepteerd. Steeds vaker wordt er vanwege de kosten wel een minimumbedrag gehanteerd bij het accepteren van een creditcard.

Wil je de huidige wisselkoers van de Schotse pond ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je ponden bestellen, zodat je bij aankomst in Edinburgh niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de pond en bestel je geld eventueel direct online.

Telefoon/Internet / wifi

Het 4G netwerk in Edinburgh is goed. Zo goed als overal in de stad en daarbuiten is het 4G netwerk uitstekend en is er soms zelf gratis wifi aanwezig. Als er ergens gratis wifi is staat dit vaak aangegeven met een bord.
Ook de dekking voor de mobiele telefoon is er uitstekend. Alleen bij slecht weer kan het wel eens voorkomen dat de ontvangst wat verstoord wordt. Als je vanuit Schotland naar Nederland wilt bellen moet je eerst 00-31 toetsten. Vanuit Nederland naar Schotland moet je eerst 00-44 indrukken.

Roken

Het is in Edinburgh niet toegestaan om te roken in openbare ruimtes zoals restaurants, bars en hotels. Hierdoor zie je voor bars en clubs redelijk wat mensen buiten staan om te roken.

Openingstijden van winkels

Veel winkels in Edinburgh zijn zes dagen per week geopend en hebben de zondag als vaste sluitingsdag. Toch zijn hierop behoorlijk wat uitzonderingen, waardoor de winkels een groot deel van het jaar zeven dagen per week geopend zijn. De meeste winkels zijn geopend van 9:30 tot 17:30, maar dit kan per winkel verschillen. Er zijn in Edinburgh ook enkele 24uurs winkels te vinden.

Taal

De meerderheid van de inwoners van Edinburgh spreekt Engels. Het Engels dat in Schotland gesproken wordt wijkt op veel punten af van het Engels dat in de rest van Groot-Brittannië gesproken wordt. Met name de verschillende dialecten zijn voor sommige mensen haast onverstaanbaar.

Tijdsverschil

Edinburgh ligt in de tijdzone UTC 0. Nederland ligt in UTC+1. Dat betekent dat het in Edinburgh 1 uur vroeger is dan in Nederland, dus in Nederland 1 uur later dan in Edinburgh. De winter- en zomertijd lopen in Edinburgh gelijk aan die van Nederland. Het tijdsverschil is daarom het hele jaar gelijk.

Veiligheid

Edinburgh is een relatief veilige bestemming, toch dien je rekening houden met zakkenrollers en gauwdieven. Met name in het openbaar vervoer en in de buurt van de populairdere toeristische attracties zijn er criminelen actief. Een ander puntje van veiligheid is het verkeer in de stad. Niet dat er hier nu zo asociaal gereden wordt, maar ze rijden hier net als in de rest van Groot-Brittannië links. Let dus goed op als je wilt oversteken, want de auto’s komen van de kant waar je ze niet verwacht. Op de grotere en drukkere kruispunten staat aangegeven naar welke kant je moet kijken voor het oversteken.