Bezienswaardigheden in Edinburgh

Er zijn in Edinburgh tal van bezienswaardigheden te vinden. De meeste van deze bezienswaardigheden zijn te vinden in the Old and New Town van Edinburgh. Deze twee historische wijken staan niet voor niets op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Op deze pagina hebben we geprobeerd om de belangrijkste, bekendste en soms minder bekende bezienswaardigheden in Edinburgh te beschrijven.
Al deze bezienswaardigheden zou je gezien moeten hebben tijdens je stedentrip in Edinburgh. Het is natuurlijk niet mogelijk om al deze bezienswaardigheden in één weekend te proppen. Kijk dus goed van tevoren wat je allemaal wel en niet wilt zien in Edinburgh. Er zijn echter twee bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Edinburgh. Dit zijn Edinburgh Castle en het Holyrood Palace.Rondleidingen, skip-the-line tickets en excursies

In en rondom Edinburgh is veel te zien en te doen. Zo kun je Edinburgh Castle bezoeken, Loch Ness en de Schotse hooglanden bezoeken of deelnemen aan een wandeltocht met gids door de stad.
Wie zeker wil zijn van een plekje die kan het beste vooraf reserveren. Dat kan bijvoorbeeld bij de gerenommeerde excursie- en ticketsite Ticketbar.
Op de Edinburgh-pagina van Tiqetsvind je alle Edinburgh bezienswaardigheden, excursies, tours en tickets.

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle is zonder twijfel het belangrijkste bouwwerk in Edinburgh. Het oudste deel van het kasteel stamt uit de 12de eeuw, maar een groot deel van de gebouwen van het huidige Edinburgh Castle stamt uit de 17de eeuw. Edinburgh Castle is lang het koninklijk paleis van Schotland geweest, maar deze functie raakte het al in de 17de eeuw kwijt toen het een garnizoenskasteel werd. Nog steeds heeft het kasteel een directe link met het leger. In het kasteel zijn namelijk meerdere musea, zoals het Regimental Museum en het National War Museum te vinden die je het verhaal van het Schotse leger vertellen. Andere bezienswaardigheden die in Edinburgh Castle te vinden zijn, zijn het Prisoners of War Museum, het Scottish National War Memorial, the one o’clock gun en St. Magaret’s Chapel. Hoogtepunt van je bezoek aan Edinburgh Castle is de Royal Palace. In dit deel van het kasteel liggen namelijk de Schotse kroonjuwelen en de Stone of Destiny. Op deze steen werden vroeger de Schotse koningen gekroond. Om alle verschillende onderdelen van het kasteel goed te kunnen bezoeken moet je zeker twee uur uittrekken.

Scott Monument

In de Princess Street Gardens staat het Scott Monument. Dit is een monument ter ere van Sir Walter Scott, één van de beroemdste schrijvers die Schotland gekend heeft. Zijn bekendste werk is waarschijnlijk het boek Ivanhoe. Verder schreef hij hoofdzakelijk historische romans. Het Scott Monument bestaat uit een standbeeld dat de schrijver toont terwijl hij uitrust van het schrijven en een 61 meter hoge toren. Deze toren kan beklommen worden.

Holyrood Palace

Het Holyrood Palace, ook wel bekend als het Palace of Holyroodhouse is het officiële verblijf van de Britse koninklijke familie als ze in Schotland verblijven. Elk jaar verblijft een deel van de koninklijke familie één week in het paleis om vervolgens te vertrekken op vakantie. Bij afwezigheid van de koninklijke familie is het paleis geopend voor het publiek. Je kunt dan rondlopen in een aantal van de kamers van het paleis waardoor je een goede indruk krijgt hoe de koninklijke familie hier leeft. Jammer genoeg is het verboden om in het paleis foto’s te maken. Je kunt een gedeelte van de twee verdiepingen van het paleis bezoeken. Hoogtepunt van een bezoek aan het paleis is de kamer met enkele sieraden en voorwerpen van Mary, Queen of Scots’.
Na je bezoek aan het paleis kun je nog in de prachtige tuinen van het paleis rondwandelen. Je komt dan onder ander de resten van een Augustijnerabdij tegen. Hollyrood Palace behoort volgens sommige bronnen tot de tien mooiste gebouwen van Groot-Brittannië.

Royal Yacht Britannia

Dit voormalig koninklijk jacht is sinds hij uit de vaart is genomen te vinden in de haven van Edinburgh. De boot die veertig jaar lang het vervoersmiddel op zee is geweest van de Britse koninklijke familie, kan tegenwoordig door iedereen bezocht worden. Je kunt er ervaren hoe de Royals zich vermaakten tijdens de lange zeereizen. In totaal kunnen er vijf verschillende dekken bezocht worden. Het hoogtepunt van een bezoek aan de Brittannia is de Queen’s Bedroom. Andere ruimtes die bezocht kunnen worden zijn de State Apartments, de State Diner Room en de machinekamer. Prinses Diana en Prins Charles zijn met de Britannia op wereldreis geweest.

Royal Mile

De Royal Mile is de belangrijkste straat van Edinburgh. De straat loopt tussen Hollyrood Palace en Edinburgh Castle. De Royal Mile is niet één straat maar een aaneenschakeling van verschillende kleinere straten die samen de Royal Mile vormen. De afstand tussen de twee koninklijke verblijven is ongeveer een Schotse mijl. De Royal Mile is de plaats waar je moet zijn geweest als je als toerist een bezoek brengt aan Edinburgh. In deze straat kom je de meeste toeristische winkels tegen en zijn een aantal van de leukere musea te vinden. Natuurlijk zijn er op de Royal Mile genoeg pubs en restaurants te vinden waar je kunt genieten van al het goede dat de stad te bieden heeft.
Tijdens het ‘Edinburgh Festival’ in augustus worden er op de Royal Mile tal van activiteiten en concerten georganiseerd . Een ander groot festival dat jaarlijks op de Royal Mile plaatsvindt is het Fringe Festival,. Dit festival staat in teken van het straattheater.

St. Giles Cathedral

St. Giles Cathedral is een voormalige 12de-eeuwse kathedraal aan de Royal Mile in het historisch centrum van Edinburgh. Door de eeuwen heen is het uiterlijk van de kathedraal meerdere malen veranderd. De bouw van de kathedraal startte in 1130, maar door de eeuwen heen is van de oorspronkelijke bouw niets meer bewaard gebleven. In 1559 startte de predikant John Knox de beeldenstorm in Edinburgh die uiteindelijk zou leiden tot de Reformatie. Tijdens de Reformatie werd de kerk door drie verschillende kerkelijke stromingen gebruikt en als extra opslagplaats voor het tolhuis. Om dit allemaal in de kerk te passen werden er verschillende muren in de kerk aangebracht. Deze muren werden aan het einde van de 19de eeuw definitief verwijderd, zodat de kerk weer in zijn geheel gebruikt zou kunnen worden.Tegenwoordig is de kathedraal zijn kerkelijke functie kwijt en wordt hij hoofdzakelijk gebruikt voor concerten. Wel is de St. Giles Cathedral geopend voor het publiek.

Arthur’s Seat

Arthur’s Seat is de belangrijkste piek van een groep heuvels die samen het belangrijkste deel vormen van Holyrood Park. Dit park is erg geliefd bij wandelaars. Vanaf Arthur’s Seat heb je een schitterend uitzicht over Edinburgh en de omgeving van de stad. Hoewel de berg vanuit Edinburgh behoorlijk hoog lijkt is het slechts een heuvel van 251 meter. Van het Holyrood Palace is het ongeveer een uur lopen naar de top wanneer je een beetje doorstapt.

Camera Obscura and World of Illusions

De Camera Obscura and World of illusions is te vinden op de Royal Mile niet ver van Edinburgh Castle vandaan. De toren is oorspronkelijk gebouwd als observatorium, maar raakte deze rol al snel kwijt nadat er een groot stadobservatorium werd gebouwd op Calton Hill. Hierna werd de toren in gebruik genomen als museum. Tegenwoordig is in het gebouw de Camera Obscura and World of illusions te vinden. Verdeeld over de zes verdiepingen van de toren kom je alles te weten over optische illusies. Op de bovenste verdieping van het voormalig observatorium is nog steeds de camera obscura te vinden waarmee je een schitterend uitzicht hebt over Edinburgh.

Princess Street Gardens

De Princess Street Gardens vormen de grens tussen de Old en New Town van Edinburgh. In het park zijn enkele bezienswaardigheden te vinden zoals het Scott Monument, de floral klok die elk jaar een ander uiterlijk heeft en er zijn meerdere standbeelden in het park te vinden. De Princess Street Gardens bestaan uit twee delen die van elkaar gescheiden worden door de Mound. Op deze kunstmatige heuvel zijn de National Gallery of Scotland en de Royal Scottisch Academy te vinden. Een andere bezienswaardigheid in het park is het huis van de tuinman.
De Princess Street Gardens zijn zeker op warme dagen een geliefde plaats om te vertoeven. In het park worden met regelmaat evenementen georganiseerd.

Calton Hill

Calton Hill is een honderd meter hoge heuvel midden in het historisch centrum van Edinburgh. Vanaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad Edinburgh, op heldere dagen kun je de hele stad overzien en in de verte de Firth of Forth zien. Op de Calton Hill zijn meerdere monumenten te vinden. De bekendste zijn het National monument, het Dugald Stewart monument en het Nelson Monument. Het Nelson Monument is een grote toren die lijkt op een verrekijker. Dit monument is opgericht ter ere van Horatio Nelson om zijn overwinning bij Trafalgar te vieren. Bij deze zeeslag liet hij zelf echter het leven.

Het National Monument is gebouwd in de 19de eeuw nadat Edinburgh de bijnaam het nieuwe Athene gekregen had. Om dit nog verder te benadrukken liet de gemeente het Pantheon nabouwen. Tegenwoordig is dit monument een geliefde plaats om foto’s te nemen, al vereist het wel wat klimwerk. Ook het Dugald Stewart monument lijkt nog het meest op een Grieks bouwwerk. Dit monument is gebouwd ter ere van de Schotse schrijver en filosoof Dugald Stewart. Op Calton Hill is tevens het oude stadsobservatorium te vinden.

Edinburgh Zoo

De dierentuin van Edinburgh opende in 1913 voor het eerst zijn deuren. Het is één van de populairdere attracties in de stad; zeker als je Edinburgh bezoekt met kinderen mag je de Edinburgh Zoo niet overslaan. In de dierentuin leven enkele bijzondere diersoorten zoals koala’s en reuzenpanda’s. In totaal leven er ongeveer 900 verschillende diersoorten in de dierentuin. Er leven hoofdzakelijk zoogdieren en een grote diversiteit aan vogelsoorten in de dierentuin. De koningspinguïns waren één van de eerste dieren die in de Edinburgh Zoo woonden, er is hier zelfs de eerste koningspinguïn in gevangenschap geboren.

Greyfriars Bobby

Het verhaal van Greyfriars Bobby is misschien wel één van de bekendste verhalen die er in Edinburgh rondgaan. Het verhaal gaat over een hond die na het overlijden van zijn baasje nog jaren waakt over het graf van zijn baas. Bobby, een Skyterriër was van John Gray, een nachtwaker van de Edinburgh City Police. Nadat John overleed heeft Bobby tot aan zijn dood veertien jaar later elke dag over zijn graf gewaakt. Elke dag om 13:00 werd de hond gezien bij het graf van zijn voormalige baas. Over dit beroemde verhaal zijn twee films gemaakt en is een boek geschreven.
Na zijn dood mocht Bobby niet naast zijn baas begraven worden; het graf van de hond is te vinden net buiten de muren van het kerkhof. Ter ere van Bobby is er net buiten Greyfriars Kirk een standbeeld van hem te vinden.