Musea in Edinburgh

Er zijn in Edinburgh behoorlijk wat musea te vinden. Zo goed als alle belangrijke Schotse musea staan in Edinburgh. Vooral de diversiteit van de verschillende musea maakt het aanbod erg leuk. Leuke bijkomstigheid is dat een groot deel van de musea in Edinburgh gratis bezocht kan worden. Tenminste alle musea die in handen zijn van de stad Edinburgh kunnen gratis bezocht worden. Hierdoor kun je dus vrij gemakkelijk even een museum binnenlopen. Met name de National Gallery of Scotland en het National museum of Scotland zijn twee indrukwekkende musea met een collectie die zich kunnen meten met de grootste en belangrijkste kunstmusea ter wereld.
Natuurlijk zijn kleinere musea zoals het Writers’ museum en het Museum of the Childhood meer dan het bezoeken waard.

Museum of Childhood

Het Museum of Childhood is een leuk museum voor jong en oud. Het museum is met name voor kinderen erg leuk. Naast een uitgebreide collectie aan teddyberen, poppen, treinen en trapauto’s krijg je ook een kijkje in het leven van een kind in het begin van de vorige eeuw. Zo zijn er bijvoorbeeld geluiden te horen uit een klaslokaal uit 1930 en er is een complete straat nagebouwd om in te spelen. Je hebt zelfs de mogelijkheid om jezelf om te kleden zodat je helemaal in het straatbeeld past. Voor de oudere kinderen die het museum bezoeken zal het een feest van herkenning zijn. Want in het museum is misschien wel die ene Barbie of dat ene autootje waar je altijd mee speelde te zien. Het Museum of Childhood is te vinden aan de Royal Mile in twee historische panden. Het museum is dagelijks geopend en kan gratis bezocht worden.

National Gallery of Scotland

De National Gallery of Scotland behoort de belangrijkste kunsthistorische musea van Schotland. Het museum is te vinden op ‘the Mound’, een kunstmatige berg in het historisch centrum van Edinburgh. Het museum dat in 1859 voor het eerst zijn deuren opende heeft een bijzondere collectie aan neoklassieke werken, maar er zijn ook jongere werken in het museum te vinden. Zo hangt er bijvoorbeeld een prachtig zelfportret van Rembrandt en zijn er meerdere werken van Vincent van Gogh in het museum te vinden. Naast de bijzondere vaste collectie van het museum worden er met regelmaat exposities en tijdelijke tentoonstellingen in het museum gehouden. Dit gebeurt meestal in de kelder van het museum. Leuke bijkomstigheid van het museum is dat het altijd gratis bezocht kan worden.

Museum of the Mound

Het Museum of the Mound is gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de bank of Scotland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het museum in zijn geheel gewijd is aan geld, munten en economie. Je kunt er bijvoorbeeld zien hoe een miljoen pond eruit ziet of een kijkje nemen bij het oudste nog bestaande Schotse bankbiljet. Kleine boeven in de dop kunnen er een cursus “Hoe breek ik een safe Open” krijgen. Kortom, als het op één of andere manier met geld te maken heeft, dan heb je grote kans om het hier tegen te komen. Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend en kan gratis bezocht worden.National Museum of Scotland

Het National Museum of Scotland is ontstaan na de fusie van het Royal Scottish museum en het National Museum of Antiquities. Door deze fusie ontstond er een museum met een indrukwekkende collectie op het gebied van cultuur, natuur, historie en technologie. Het museum is gevestigd in twee naast elkaar gelegen gebouwen die sterk van architectuur verschillen. Er is behoorlijk wat commentaar op beide ontwerpen geweest, maar over smaak valt niet te twisten.

In 2011 is het museum na een lange verbouwing opnieuw geopend. Door deze verbouwing zijn er zestien nieuwe expositieruimtes gecreëerd. In het museum zijn enkele bijzondere museumstukken te zien zoals; het schaap ‘Dolly’, het eerste gekloonde zoogdier ter wereld, verschillende mummies en sarcofagen, het hoofd van een Tyrannosaurus Rex en de millenniumklok.

Het National Museum of Scotland is dagelijks geopend en kan gratis bezocht worden.

Dean Gallery

The Dean Gallery is onderdeel van de National Galleries of Scotland. Het museum is gevestigd in een voormalig weeshuis tegenover het Scottish National Gallery of Modern Art in het historisch centrum van Edinburgh. Het overgrote deel van de collectie van het museum bestaat uit werken van Eduardo Paolozzi. De Schotse kunstenaar schonk in de jaren negentig van de vorige eeuw een groot deel van zijn collectie aan dit museum. Verder zijn er werken te zien van Salvador Dalí, René Magritte en Pablo Picasso. Het museum beschikt tevens over een prachtige beeldentuin. De Dean Gallery kan gratis worden bezocht.

Scottish National Gallery of Modern Art

De Scottish National Gallery of Modern Art bevindt zich sinds 1980 in aan Belford Road in een neoklassiek gebouw uit het begin van de 19de eeuw. Het museum maakt deel uit van de National Galleries of Scotland en kan hierdoor gratis bezocht worden. In het museum zijn zo goed als alle grote vertegenwoordigers van de moderne kunst te vinden. Enkele van de bekendste namen in het museum zijn: Matisse, Picasso, Mondriaan, Warhol, Bacon en Freud. Het museum beschikt tevens over een indrukwekkende beeldentuin.

The Scotch Whisky experience

Op de Royal Mile, niet ver van Edinburgh Castle is “The Scots Whisky experience” te vinden. Deze experience hangt een beetje tussen een museum en een beleving in. Bij binnenkomst boek je eerst je tour om vervolgens plaats te nemen in een achtbaan. Deze achtbaan neemt je mee langs het stookproces van whisky. Een wat aangeschoten Schotse geest vertelt je onderweg, met dubbele tong over de verschillende stappen van het proces. Na de rondrit komt het belangrijkste onderdeel van de beleving: een whiskyproeverij. Afhankelijk van je gekochte ticket mag je één of meerdere whisky’s proeven. Tijdens het proeven mag je de grootste whiskycollectie ter wereld bekijken. Deze collectie bevat enkele van de zeldzaamste whisky’s ter wereld. Het bezoek eindigt in de winkel waar een indrukwekkende collectie whisky te koop is.

Museum of Edinburgh

Een bezoek aan Edinburgh of de Royal Mile is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek te hebben gebracht aan het Museum of Edinburgh. Het museum vertelt het verhaal van de stad Edinburgh door de eeuwen heen. De verschillende legendes, de geschiedenis en het ontstaan van Edinburgh, het komt er allemaal aan bod. Eén van de belangrijkste items in het museum is een replica van het Nationaal Convenant dat in 1638 in Greyfriars Kirk werd getekend. Het is leuk om de handtekeningen die onder het Convenant staan te ontcijferen. In het museum is tevens een mooie collectie zilver te vinden. Het museum is voor een deel gratis te bezoeken, maar als je de ‘Foundation van Edinburgh’ wilt bezoeken moet je een kleine entree betalen.

Museum Collections Centre

Het Museum Collections Centre is, zoals zijn naam al doet vermoeden, een verzamelbak van de meest uiteenlopende verzamelingen. Je komt er echt van alles tegen, van oude televisies en lampen uit oude fabrieken tot brandweerhelmen en kanonskogels. Naast een behoorlijke eigen collectie zijn er in het Collections Centre meerdere collecties te vinden uit andere musea. Het museum is gevestigd op Broughton street. Op deze plaats was vroeger de vis-, vlees- en groentemarkt van Edinburgh te vinden. Het Museum Collections Centre kan onder begeleiding van een gids bezocht worden. Dit kan elke eerste dinsdag van de maand of op afspraak.

The Writers’ museum

Het Writers’ Museum van Edinburgh eert de drie grote schrijvers die Schotland heeft voortgebracht; Robert Burns, Sir Walter Scott en Robert Louis Stevenson. Deze namen zullen je op zich niet zoveel zeggen, maar de namen van de bekendste werken van deze beroemde schrijvers klinken voor de meeste mensen bekend in de oren. Zo is Sir Walter Scott onder andere bekend van zijn boek Ivanhoe, Robert Burns van het gedicht Auld lang Syne en Robert Louis Stevenson van werken zoals Dr. Jeckyll and Mr Hyde en Schateiland. In het museum zijn er tal van herinneringen aan deze schrijvers te vinden, zoals oude manuscripten, een schrijftafel en een vishengel. Het museum is gevestigd in Lady Stair’s House niet ver van de Royal Mile.

Het museum kan net zoals veel andere musea in Edinburgh gratis bezocht worden.