Vervoer in Edinburgh

Reizen naar Edinburgh kan op verschillende manieren. In veel gevallen is de goedkoopste en snelste manier met het vliegtuig. Deze brengt je in iets meer dan een uur naar de hoofdstad van Schotland. Natuurlijk kun je ook met de boot de trein of zelfs met de auto naar Edinburgh, maar met deze manieren van vervoer ben je gegarandeerd veel langer onderweg en de prijs ervan zal bijna altijd hoger uitkomen dan die van een vliegticket.

Eenmaal in Edinburgh heb je volop keuze om jezelf door de stad te transporteren. De snelste manier is over het algemeen met de taxi. De goedkoopste manier is te voet. Dit heeft daarnaast als bijkomend voordeel dat je veel van de stad ziet. Wie grotere afstanden in de stad wil afleggen kan natuurlijk ook voor de bus kiezen.

Met de boot naar Edinburgh

Er zijn vanuit Nederland geen ferry’s die rechtstreeks naar Edinburgh varen. Wel kun je met de boot naar Newcastle en van hieruit verder reizen met de auto of de trein. Een boottocht van IJmuiden naar Newcastle zal ongeveer 15 uur in beslag nemen. Vanaf Newcastle rijd je met de auto in ongeveer 2,5 uur naar Edinburgh. Een andere mogelijkheid is om de veerboot vanuit Rotterdam of Zeebrugge te nemen naar Hull. Vanaf Hull is het dan nog wel bijna 400 kilometer rijden naar Edinburgh.Met de trein

Het is misschien niet de meest handige manier om naar Edinburgh te reizen, maar het is mogelijk om met de trein vanaf Amsterdam naar Edinburgh te reizen. Je zal dan eerst de trein naar Londen moeten nemen en vanuit Londen verder reizen naar Edinburgh. Deze treinreis zal alles bij elkaar ongeveer 10 uur in beslag nemen als alles goed gaat met de overstap in Londen. Deze reis met de trein zal naar gelang van het moment van boeken ergens tussen de 100 en de 300 euro kosten.

Huurauto

Ben je van plan om naast Edinburgh ook andere delen van Schotland of één van de andere steden in de omgeving van de stad te gaan ontdekken. Dan is een huurauto de beste optie Deze kun je gelijk huren op het moment dat je met het vliegtuig aankomt op de luchthaven van Edinburgh of in de stad zelf. Land je op Edinburgh Airport dan kun je dat het beste gelijk doen, dat scheelt weer transferkosten.

Op het vliegveld, maar ook in de stad zijn er verschillende maatschappijen te vinden waar je voor één of meerdere dagen vrij gemakkelijk een auto kunt huren. Wil je zeker weten dat je niet teveel betaalt en er geen extra onverwachte kosten gemaakt worden, boek dan je huurauto bij Sunnycars. Zij garanderen een all-inclusive prijs zonder bijkomende kosten.

Taxi’s

Een taxi is in veel gevallen de gemakkelijkste en snelste manier om jezelf door de stad te begeven. Een taxi in Edinburgh is qua prijs vergelijkbaar met een taxi in Nederland. Je kunt van tevoren een taxi bellen, maar je kunt ook op straat een taxi aanhouden. Let er dan wel altijd goed op dat het een geregistreerde taxi is. Het registratienummer is te vinden op het raam.

Busvervoer in Edinburgh

De meeste bezienswaardigheden in Edinburgh liggen op loopafstand van elkaar. Wil je toch een grotere afstand afleggen dan is de bus een goedkope optie. Voor iets meer dan drie pond koop je een dagkaart en kun je een hele dag onbeperkt gebruik maken van de bus in Edinburgh.

Autorijden

Net als in de rest van Schotland en Groot-Brittannië wordt er in Edinburgh links gereden. Dit vergt zeker in het begin behoorlijk wat oefening en je zal jezelf er meerdere malen op betrappen dat je aan de verkeerde kant van de weg rijdt. Dit zal in Edinburgh niet zo snel gebeuren aangezien er zo goed als altijd ander verkeer op de weg is, waardoor je alleen maar hoeft te volgen. Net als in elke grote stad kan het verkeer in Edinburgh behoorlijk druk zijn. Met name vroeg in de ochtend, rond het middaguur en aan het einde van de middag kan het er behoorlijk druk zijn.

Parkeren

Er bevinden zich in het centrum van Edinburgh meerdere grote parkeergarages. Deze kunnen behoorlijk druk zijn en als je er één of meerdere dagen blijft staan kunnen ze ook behoorlijk duur worden. Gemiddeld kost een uur parkeren in Edinburgh ergens tussen de één en de drie pond.
Wil je gratis parkeren dan kan je gebruikmaken van de zogenaamde P+R parkeerplaatsen aan de rand van de stad. Hier kun je gratis je auto kwijt om vervolgens met het openbaar vervoer naar het centrum van Edinburgh te reizen.

Fietsen

Wie wil fietsen in Edinburgh zal van goeden huize moeten komen. De stad is namelijk op zeven heuvels gebouwd en er is dus geen vlakke meter in de stad te vinden. Alleen in het deel aan de Firth of Forth is nog redelijk vlak te noemen. Als je toch besluit om een fietstocht te gaan maken in Edinburgh, zorg er dan in ieder geval voor dat je over een fiets beschikt met genoeg versnellingen.